Algemene regels en diepere regels
Over een profielfoto van een vader en zijn dochter die mij aan het denken zette
Had ik nauwelijks een stukje afgerond over welke kant van jezelf je laat zien op een profielfoto. Komt er een voorbeeld voorbij op LinkedIn dat alle andere voorbeelden doet verbleken. Een vader schreef over zijn profielfoto, een ongelooflijk lief beeld van hemzelf en zijn dochter Anna en dat hij die foto 10 jaar na haar overlijden, nog altijd als profielfoto heeft.
Het gaat om de foto hierboven, die ik hier met zijn instemming gebruik. En ik zeg er maar meteen bij dat ik het desondanks nog steeds lastig vind deze post en dit beeld als aanleiding te gebruiken. Ik weet alleen niet goed hoe ik wat hierna komt, kan vertellen zonder dit voorbeeld. Ik wil het wel met jullie delen en je zult het alleen via Substack kunnen lezen. Ik plaats het niet op LinkedIn.
Wat als een knalharde ping binnenkwam bij mij was dat de vader in zijn post beschrijft dat hem na een jaar vriendelijk aangeraden de foto te vervangen omdat hij niet zo professioneel zou zijn. Dit gaat over het grote spanningsveld tussen wie je bent en de externe verwachtingen. In het loopbaandeel van je leven is dat spanningsveld altijd actief. En nooit was het spanningsveld voor mij zo fel zichtbaar als in deze post.
Zelf ben ik vaak streng als het gaat om een profielfoto en geef mijn regels voor wat werkt. Nu gooide ik die zonder nadenken overboord, want er zijn algemene regels, en er zijn diepere regels. Zo simpel is het.
Algemene regels geven mensen houvast in het leven. Zonder algemene regels gaan mensen bijvoorbeeld profielfoto’s plaatsen van zichzelf die niet effectief zijn: in zomerkleding, met hond of zelfboot, veraf of technisch onvolkomen. Mensen nemen mijn aanwijzingen vaak nauwgezet over omdat ze herkennen wat ik zeg.
Algemene regels weerspiegelen systemen en externe verwachtingen.
Diepere regels zijn er voor als mensen geen houvast nodig hebben, maar juist willen tasten. Omdat er sprake is van een diepe drijfveer, zoals: Ik ga jou nooit vergeten lief kind, jij zal altijd een onderdeel zijn van wie ik ben. Omdat het iemand op zo’n moment niet uitmaakt wat de externe verwachting is. Omdat dat niet het punt is.
Diepere regels komen voort uit de vrijheid die iemand ook moet voelen om dicht bij zichzelf te blijven. Een diepere regel is dat de persoonlijke waarachtigheid voorrang moet krijgen, als die in het geding is.
Ik merk dat ik vaak terugkeer naar de spanning die een loopbaan meebrengt tussen de systemen waarin we werken en leven, de externe verwachtingen, en wat goed bij ons past en wat we diep in ons hart willen, onze interne verwachtingen. De balans daartussen is al een tijdje aan het verschuiven. We zien dat ook terug op LinkedIn en je wordt daar soms ongemakkelijk van. Te veel privé op LinkedIn kan afleiden, of zelfs manipulatief aanvoelen. Maar een enkele uiting overstijgt dat gevoel meteen. Zoals deze profielfoto omdat je voelt dat er nul strategie achter zit. Dit gaat niet om iemand die authentiek probeert te zijn.
Misschien laat de betekenis van een diepere regel zich niet zo goed uitleggen maar is die alleen te voelen.